уторак 23 Jul 2019
Штампа

Обавештење о одржаним стручним скуповима

током новембра 2015. године

 

Ловачка комора Србије је током новембра месеца 2015. године, одржала стручне скупове за чланове Коморе са лиценцама за обављање стручних послова газдовања ловиштем и послова ловочуварске службе. Стручни скупови су одржани на 8 локација широм Р. Србије (Футог, Житиште, Владимирци, Мајданпек, Чачак, Кнић, Лебане и Београд), уз учешће око 900 чланова Коморе са наведеним лиценцама. Теме које су од стране еминентних предавача обрађене на стручним скуповима су одређене на основу Програма едукације за 2015. годину, и то:

- Проф. др Зоран Поповић и Проф. др Ненад Ђорђевић: „Штете од дивљачи и на дивљачи и мере за спречавање штета“;

- Проф. др Светлана Милошевић – Златановић и Владан Бједов: „Мониторинг популација дивљачи (значај непрекидног праћења стања популација дивљачи и њихових станишта у ловишту и контролна метода)“ и

- Проф. др Новица Стајковић: „Природножаришне инфекције ловних радника (болести које се преносе и одржавају крпељима и мишевима)“.

Осим предавања које су уважени предавачи изложили члановима Коморе на веома значајне и увек актуелне теме, у оквиру тематике коју је обрадио Проф. др Новица Стајковић свим учесницима стручног скупа подељене су анкете у вези са овом проблематиком путем које су ловни радници изнели своја мишљења и искуства. Резултати ове анонимне анкете спроведене на ловним радницима биће након извршене обраде објављени на сајту Коморе а циљ овога је да се сагледају сви важни аспекти везани за природножаришне инфекције и ризике којима су изложени ловни радници што ће омогућити предузимање даљих корака у смислу превенције и заштите ловних радника као и поступања у случају да дођу у контакт са овим проблемом.

Поред овога Комора је у циљу афирмације питања коришћења паса трагача по крвном трагу припремила „Приручник за обуку паса крвоследника“ са ДВД филмом са примерима обуке и коришћења паса крвоследника из практичног лова. Овај материјал је подељен свим члановима Коморе са лиценцама за обављање стручних послова газдовања ловиштем, чиме је после разматрања овог проблема на стручном скупу одржаном крајем 2014. године, још једном пружена могућност ловним радницима да се детаљно упознају са овом темом како би у својим радним срединама могли да дају свој допринос на унапређењу овог веома значајног сегмента ловства.

Због великог интересовања присутних ловних радника који желе да се подсете излагања уважених предавача као и да се још детаљније упознају са обрађеним темама обавештавамо вас да презентације са стручних скупова можете видети путем овог линка.

посетиоци

Ко је на мрежи: 14 гостију и нема пријављених чланова

ТЕМЕ, АНАЛИЗЕ...